torsdag 14 augusti 2014

Unik fastighet i kommunen till salu

Ursäkta frånvaron från bloggen, men känt mig totalt oinspirerad att skriva något - då jag tröttnat på musik, öl, cykling (kan ju bero på att min cykel är skrot) och allt annat. Det var välbehövligt med en paus, men nu är jag tillbaka. Vi ska börja med en unik villa som är till salu. Och passa på att titta, jag är rädd att den inte kommer att förbli att detta utmärkta skick. Varför tror jag detta? Ja, vis av erfarenheten tror jag att det kommer rivas ut, moderniseras, bytas fönster, rivas panel och väggar och rivas golv. Inte för att man måste. Inte för att huset håller på att rasa samman. Utan att för att man kan, för att byggmaterial av dålig kvalitet är alldeles för billigt och för att snickare hellre sätter upp nytt, dåligt - än att bevara. Med det sagt, luta er tillbaka och titta på ett utmärkt exempel på arkitektur från sent sextiotal, tidigt sjuttiotal.

Vardagsrum. Titta bara på den fantastiska heltäckningsmattan. Jag hoppas verkligen att nästa ägare hittar ett sätt att behålla den. Sparsamt möblerat med fyra safari-stolar från tiden. Snyggt.

En välkomnande hall med stengolv, som ser i princip nytt ut. Snyggt att stenen från trappen fortsätter in i hallen, utan att bli bruten med en tröskel.

Vardagsrum övre plan, samma heltäckningsmatta. Möblerat med Arne Norells fåtöljer "Inca". Kolla in jakarandapanelen på väggen i bakgrunden. Snyggt med öppningen ner mot suterrängvåningen.

Inbäddat i grönska och bland mer traditionella hus sticker denna fastighet verkligen ut.

Sovrum med jakarandasäng och orange heltäckningsmatta.

Generöst badrum med badkar.

Vissa ingrepp verkar vara gjorde (blandare och spishäll kan inte vara original) men på det hela är det snyggt gjort och med respekt för huset. Jag har inget att invända.Från vardagsrummet har man kontakt med köket och den fantastiska uteplatsen.

Hobbyrummet, enligt planlösning. Tidstypiska sjuttiotalsmöbler i spånskiva. Men vem behöver mer skrivbordsyta än så här? Soffan är någon av IKEAs sjuttiotalsalster väl?

Mysig bodega med fantastisk eldstad. Bara ingen sätter in en kaminkassett, utan lämnar det precis som det är.

Fantastisk uteplats och trädgård som verkligen ramar in huset perfekt.
Man kanske undrar varför jag har så många åsikter om ett sånt här hus? Helt enkelt för att detta är ett unikt hus och vill man nu renovera det till att se ut som en katalogvilla från 90-talet, så är det kanske det man ska köpa istället? Om man tycker att tidens ideal från när huset byggdes är mörkt fult och murrigt, så köp ett annat hus. Det här huset och dess material har hållit i drygt fyrtio år utan att knappt visa tecken på slitage - det kommer fortsätta att hålla. Det en ny ägare tillför eller "renoverar" med kommer inte hålla i närheten lika länge. Köper man ett sånt här hus har man ett ansvar, att bevara det och ta hand om det. För att inte tala om resursslöseriet det innebär att riva ut fungerande material för att sätta in nytt. Så, det var mina fem cent. Bilder lånade från Fastighetsbyrån, bostadsannonsen hittar ni här.

1 kommentar: