onsdag 12 februari 2014

Tommy Godwin


Med ett pågående vinter-OS är alla sportintresserade människors ögon riktade mot Sotji (fick googla var OS hålls!). Jag finner det ganska ointressant, eftersom vi inte har tv och ja, det hade väl inte hjälpt - vad jag förstått kan man ändå inte se det på det marksända utbudet ändå. Och överlag är jag tämligen ointresserad av sport.

Men historier som den om Tommy Godwin är underbart fängslande. Vill man läsa om hela hans bakgrund, finns det en webbsida upprättad i hans namn.
Men vi börjar någonstans mitt i, när Godwin bestämt sig, med sponsring från sin arbetsgivare, att slå världsrekordet i hur långt man kan cykla på ett år. Det tidigare rekordet hade Ossie Nicholson, från Australien, med 62,657 miles, vilket är 100,837 kilometer. Ingen dålig bragd det heller. Så, 1:e januari 1939 satt tre brittiska cyklister av för att slå det tidigare rekordet. Edward Swann, Bernard Bennett och Tommy Godwin. Swann hann inte särskilt långt innan han kraschade och gav upp. Bennett och Godwin trampade dock på.

Är det något cyklister nu för tiden går igång på, är det vikt. Man jagar gram och hekton till förbannelse. En lätt cykel är en roligare cykel - men för mig som är tung, så sitter inte problemet i själva cykeln - det sitter på cykeln. Godwins cykel, med stålram och fyra navväxlar, vägde 14 kg. Minimunvikt för en modern racercykel för tävling är idag 6.8 kg, alltså mindre än hälften.

Han började i januari, efter en särskilt hård vinter, vilket gjorde att de redan dåliga vägarna var i ännu sämre skick - med både snö och is. Redan i oktober hade han slagit världsrekordet, vilket gjorde att han hade två månader på sig att lägga världsrekordet långt utom räckhåll för någon annan att slå. Så, efter ett år av konstant cyklande, arton timmar per dag, hade han cyklat 120,805km! Det är, utslaget över 365 dagar, 33 mil om dagen. En dryg Vätternrunda, om dagen. I ett år.

Men Godwin var inte nöjd där, utan fortsatte att cykla - i 500 dagar, för att nå ett annat rekord. Att cykla 100,000 miles (eller 160,000 kilometer) på snabbast tid. Efter 500 dagar i sadeln fick Godwin ägna ett antal veckor att lära sig gå innan han gick ut i det då pågående kriget.
Intressant att notera är att Tommy Godwin (som många andra i uthållighetssporter/galenskap) var vegetarian och nykterist.

1 kommentar: