onsdag 26 februari 2014

Renovering av gästrum/byte av sovrum

För ett tag sedan kom vi fram till att vi skulle byta sovrum i huset, från det stora med södervägg till det lilla mot norr. Det lilla har tjänat som gästrum/förråd tills nu. Dock hade det en ganska otrevlig unken lukt, som visserligen kan ha berott på mängden äldre möbler som förvarats där och att vi inte haft övernattande gäster särskilt ofta, och rummet därmed sällan vädrats.

Vi har också varit missnöjda med vårt, stora sovrum. Det är helt enkelt för stort, tapeterna är väldigt fula och rummet allmänt omysigt. Dock är det relativt nytapetserat och det vore slöseri att tapetsera det rummet nu. Särskilt i ett hus vi bara hyr. Någon gång under husets historia har man dessutom byggt flera garderober i rummet och därigenom byggt för ventilationen. Rummet lider liksom att ständigt stillastående luft och upplevs instängt. Inte ens om man sover med öppet fönster och dörr hjälper det.

Därför: flytta till gästrummet.

Nu var gästrummet i lite skabbigt skick tyvärr. Tidigare hyresgäster hade målat på befintlig tapet och gjort ett ganska dåligt jobb. Dock trodde jag att det skulle räcka med att skära bort tapetskarvar och spackla lite.

Men. Livet är aldrig så lätt.

Ursäkta mobilbild och bländande lampa i taket, men detta är vad som hände. De två senaste lagren med tapet släppte från väggen i stora sjok. Det som skulle bli en enkel tapetsering blev helt plötsligt en lite mer omfattande tapetsering.

Det var dock intressant att se de äldre tapeterna. Huset vi bor i är från början ett torp, byggt någon gång på 1800-talet. Då såg det ut så här.

Bilden är ett gammalt fotografi jag fotat av, med vår hyresvärda inte helt rena vaxduk som underlag. Nåväl.

Kring 1955 byggdes huset helt om och antog den form den har idag, en ganska ordinär femtiotalsvilla utan några större åthävor. Ett vanligt hus, helt enkelt. I princip inget finns kvar av det gamla, så när som på några väggar i grunden.

Tapeter var det. Så här såg originaltapeten ut i gästrummet:

Jag gillar den! Hade den funnits kvar, intakt, hade jag gärna behållt den istället. Men nu är den överspacklad och övertapetserad. Dock var det den enda tapeten som satt riktigt bra.

Nästa lager såg ut så här:

Vågar man gissa på sjuttiotal? Inte så värst fin, men visst - hade den suttit kvar och varit intakt kanske vi hade behållt den. Den yttersta tapeten vet jag inte hur den såg ut, den var som sagt redan övermålad när vi flyttade in. Troligen tapetserade någon av hyresgästerna för typ femton år sen. Och ovanpå målade den senaste hyresgästen före oss. Med blandat resultat, kan man ju säga.
Och igår kom vi äntligen överens om vilken tapet vi skall använda och lyckades även beställa den. Det blev tapeten "Hudiksvalls Teater" från Duro Tapeter och deras kollektion av "Gammelsvenska tapeter". Jag hade sneglat ett bra tag på den och föredrog nog den gröna nyansen (den finns även i blått, brunt och grått), men väl i tapetbutiken så gillade vi båda grått och blått, framför den gröna. Till slut kom vi överens om den grå, som nu är beställd.

Datum för tapetsering är bokat, hela rummet är spacklat, så innan dess skall vi (jag) slipa och åtminstone målat taket. Jag tänker måla elementet och lister också, men om jag inte hinner den innan den 15:e mars, så får jag ta det sen. Det är ingen panik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar