onsdag 13 november 2013

Midlake - Antiphon (2013)I samband med att första singeln till Midlakes album "Antiphon" släpptes, tillkännagavs också att sångaren, låtskrivaren och frontmannen för Midlake; Tim Smith - hade lämnat bandet. Midlake var inte längre det Midlake som jag förälskade mig i på skivan "The Courage of Others", det akustiskt folkiga med naturromantiska och ibland civilationskritiska (?) texter. Eller?

Det verkade ju så bra, direkt efter turnén med "The Courage of Others" återvände Midlake direkt till studion för att spela in nästa album. De nämnde nya influenser, förutom brittisk folk - de hade lyssnat mycket på Black Sabbath på sistone, inte en influens jag hade något emot. Men det fungerade inte. De kom ingenvart, vilket till slut ledde till att Tim Smith kände att han höll tillbaka de andra i bandet. Bandet fortsatte utan Smith och skrev och spelade in nya låtar på bara sex månader - där resultatet är Antiphon.

När singeln och nyheten om att Eric Puli tagit över sånginsatserna var jag skeptisk. Men på något sätt fastnade ändå singeln Antiphon, trots att den till stor del var befriad på tydliga melodier. Och visst är Midlake ett annat band nu - enligt dem själva mer av just ett "band" istället för ett verktyg för att förverkliga en persons visioner (Tim Smiths sådana, antar jag).
Samtidigt som soundet är mer av en återgång till västkust-soundet på "Trials of Van Occupanther" så låter det också dyrare, lyxigare. För det är så Midlake låter på Antiphon. Dyrt. Studiodyrt. Och visst finns det små fragment av brittisk folkrock kvar, men på det stora hela låter de "bara" duktig indierock.

Men är det dåligt för det? Nej, faktiskt inte. Det är inte samma Midlake, egentligen inte heller en utveckling av det tidigare Midlake. Det är ett helt annat Midlake. Som inte är så dåligt. Antiphon är inte fantastisk, inte på det sättet som en värdig uppföljare till "The Courage of Others" kunde ha blivit. Men ändå en ganska bra skiva.

Låt oss hoppas på att Tim Smith spelar in den där uppföljaren i sitt projekt Harp istället då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar