onsdag 4 september 2013

Såldes Onion lamp även i olika färger?


En av de snyggaste lamporna vi har köpte jag förra våren på Bukowskis Market. Även om jag bevakat Bukowskis i Göteborg ganska hårt, så är det relativt sällan jag faktiskt köper något där, eftersom det hamnar långt utanför vad vi har råd med. Främst är bevakningen ett sätt att hålla koll på vad som är populärt och vad folk är redo att betala för saker.
Lampan ni ser visade jag för E, som gillade den. Därför köpte jag den "i smyg" som en överraskning. Det här var samtidigt som vi bytte matbord till ett ekbord av Karl-Erik Ekselius, så det passade bra med lite ombyte. Och håll med om att lampan är snygg att titta på?

Men. Den är ganska stor. I vår lägenhet gick det väl hyfsat,  men nu - i ett hus med enbart 230cm takhöjd, är det lite svårt att göra av en lampa som tar upp nästan en halvmeter - med takkopp och allt. Särskilt då vi inte vill ha den hängande över matbordet. Varför? Ljuset från en orange lampa kan verka mysigt och är säkert trevligt om det rör sig om en bordslampa - men hur ska man se något i murrigt orange ljus? Vad för nytta har man egentligen av en lampa som inte fyller någon funktion?
Vi har bara två bord i huset, matbordet (där det hänger en svart Semi-pendel) och soffbordet (där det hänger en Vilhelm Vohlert-Satelit) - så var gör man då av den? Ja, jag har fortfarande inte hittat svaret på den frågan.

En fråga vi också har ställt oss är; vad är det för lampa? I auktionsbeskrivningen nämndes Asea och i original-takkoppen (som bytt ut eftersom den var trasig, men behållt för säkerhets skull) så finns det mycket riktigt en Asea-etikett. Men jag har aldrig tidigare och inte genom googling hittat någon likadan! I Bukowskis arkiv finns det två träffar, men det verkar gälla samma lampa - som varit ute på auktion två gånger (fast jag har bara sett den senare gången och det var då jag köpte den!).Hela tiden har jag tänkt på Onion Lamp, lampan som finska Lisa Johansson-Pape designat. Om jag förstått historien rätt så är det inte Asea som tillverkat glaset utan att det kommit från Finland och så har lampan sålts av dem i Sverige. Kan det stämma?

Allra helst skulle jag vilja se infästningen i toppen på en Onion Lamp. Vår lampa har mycket riktigt en mässing-"stång" som håller fast glaset, men på Bukowskis-bilden är inte den optimalt justerat, så jag ändrade på den lite och nu syns den inte. Så - jag frågar; är det någon där ute som kan skänka lite ljus (lämpligt nog) i den här frågan?

EDIT : Tack till Fynd Dagboken för klarhet i frågan, infogar svar här: "Lampan är tillverkad för finska Stockmann som är som svenska NK, Stockmann ägde orno där Lisa Johansson pape jobbade och de använde asea glas."

4 kommentarer:

 1. Lampan är tillverkad för finska Stockmann som är som svenska NK, Stockmann ägde orno där Lisa Johansson pape jobbade och de använde asea glas. Har bild på fästet och jag har inte sett den i din färg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah tack för klarhet i den frågan! Skall ändra i texten så det stämmer.

   Fast det ger ju ingen större klarhet i vad min lampa är för något...

   Radera
 2. Hej!
  Jag vet att jag kommenterar på en gammal tråd men jag har hittat en likadan orange lampa och jag har lite svårt att förstå hur fästet ska sitta. Hade du fått en bild på den delen av lampan? Skulle jag kunna få se den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, lampan är sedan länge såld vidare. Men hur menar du med fästet? Kanske kan jag hjälpa till ändå, jag minns hur den hängde, även om jag inte har kvar den.

   Radera