onsdag 17 april 2013

Ur vinylbacken: Deep Purple - Deep Purple (1969)


Vad är det?
Innan Deep Purple blev ett av världens största hårdrocksband, med "In Rock" var de ett ganska habilt popband. Här är de på gränsen mellan barockpop och rock. Baroque'n'roll? Detta är också innan den lite skrikige Ian Gillan tagit över sången från Rod Evans (som senare startade Captain Beyond). Är du livrädd för hårdrock så är detta Deep Purple-skivan för dig.

Hur låter det? Det är fortfarande rock, men inte ens en mespop:are skulle kunna kalla det för hårdrock. Det är pop i grunden, med rockinslag, men här finns också små tendenser till progressiv rock. Rock utan några större muskler, kanske man kan kalla det. Ta bara en sån sak som att de gör en cover på Donovans "Lalena". Albumet "Deep Purple" befinner sig således väldigt långt från "Smoke On the Water".

Varför har jag köpt den? Jag upptäckte Deep Purples tidiga skivor genom att jag upptäcke Captain Beyond, som Rod Evans gick vidare till när han fick kicken från Deep Purple. Så bakvänt från det obskyra till mainstream. Men så kan det gå när man hellre väljer det smala framför det breda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar