torsdag 25 oktober 2012

I bara mässingen

Härom veckan köpte jag den här lampan som jag letat efter i flera år. Oljelampan heter "Petronella" och designades av Henning Koppel för Louis Poulsen, efter han blivit övertalad Poul Henningsen (bakom PH-lamporna) att göra något för Louis Poulsen. Tyvärr har denna en spricka i det opala glaset, men jag kom över den förhållandevis billigt så det fick gå ändå. Lampan tillverkas fortfarande och ny kostar den runt 4000kr. Jag gav en tiondel av det. I Sverige är de inte så vanliga, men i Danmark finns de ofta både på Lauritz och som privatannonser på Danmarks motsvarighet till Blocket.Lampan, i mässing och glas fick mig att tänka på andra saker vi har i mässing. I rätt mängd tycker jag att mässing är mycket fin metall, och många från modernismens guldålder använde den på olika sätt. Här är en ljusstake som Hans-Agne Jakobsson gjort. Problemet med denna är att jag har svårt att hitta ljus som passar, man måste liksom tälja av ganska mycket längst ner på ljuset för att det ska passa, vilket är lite krångligt. Med ett nytt ljus blir sticker dessutom toppen upp ovanför kanten på glaset, vilket ser lite fånigt ut. Någon som har någon idé om vad man ska använda för ljus?
Glaset är förresten mer tonat åt blått än rökgrått, som det kanske ser ut att vara på bilden.

Idag hämtade jag ut min stol från tapetetseraren och tänkte passa på - så här mitt i inlägget att visa upp den! Så här ser den ut med brunt ulltyg istället för fuskskinn och möbelspik - mycket bättre. Ursäkta stöket i bakgrunden, vi har inte riktigt kommit i ordning ännu...

Ett par av dessa omärkta lampetter har vi också. För tillfället sitter de inte uppe någonstans, men de ska upp så småningom. Lampetter är underskattade, tycker jag. Skulle gärna ha ett par antika spegellampetter, om jag hade råd och hittade några. De ger ett trevligt sken och lyser upp mer än man tror. Jag menar, förr hade man enbart ljus från lampetter och ljuskronor och det klarade man alldeles utmärkt med!

Den här lampetten har jag köpt på Tradera och den är stämplad YS, vilket jag tagit reda på vad det stod för - men har glömt för tillfället. Inte Ystad Metall, som man lätt skulle kunna tro, det var något annat. Hur som helst, denna sitter i vårt kök som är tapetserad med en William Morris-tapet. Kanske inte det självklara valet för retro:iter, men vi gillar ju andra saker än retro också. Det ger en väldigt hemtrevlig och ombonad känsla i köket, rummet vi oftast är i.

Till sist, en fotogenlampa till, denna är - likt ljusstaken i början - också designad av Hans-Agne Jakobsson. Fyndas billigt på Tradera, kommer ut med jämna mellanrum. Finns med olika form och färg på det rökfärgade glaset. Den här är i väldigt bra visuellt skick, men trög i mekaniken, så vi använder den för tillfället inte. Borde plockas isär och få en genomgång, men så länge får det att räcka att titta på den.

Vad har ni för grejer i mässing?

1 kommentar:

  1. Själv äger jag endast ett par ljusstakar i mässing det är allt. Borde kanske kolla lite mer på dessa saker.

    SvaraRadera