fredag 24 augusti 2012

En olycka händer så lätt?

Jag har all respekt för auktionshusen värderingsmän, som måste ha en bred kunskap inom allt möjligt. Problemet med detta är att det verkar som om de har lite kunskap om många saker. I många fall kan det bli ganska pinsamt för auktionshusen. Som denna auktionen, ett sideboard i bland annat jakaranda som landade med ett slutpris på 26500kr. Många som såg auktionen misstänkte nog att det var ett skåp av Josef Frank.

Några månader senare, i samband med Moderna i Brösarp, skickade Moderna Möbelklassiker ut sitt nyhetsbrev där de tillkännagav att de hade ett specialtillverkat skåp i bland annat jakaranda, av Josef Frank för Svenskt Tenn. Något pris var inte angivet och sen dess har jag inte sett något mer om skåpet, så jag antar att det blev sålt för en betydligt större summa än Bukowskis Market (och framför allt: inlämnaren) fick för det.Nyligen hade Göteborgs auktionsverk (auktionen finns inte kvar på nätet, eftersom de sen dess bytt auktionssystem) en auktion med en sådan fåtölj som syns på bilden. Det är en "Bambi" ritad av Fredrik Kayser för Rastad & Relling - här i karmstolsversion. Allra mest populär (och snyggast) är den givetvis med flätad rotting, men som synes finns den i flera varianter.
Göteborgs auktionsverk katalogiserade den dock som Arne Tidemand Ruud för Norcraft och tänkte kanske på nedanstående stol.Det hade väl inte varit hela världen, fåtöljen blev ganska dyr ändå. Vad som är än mer intressant är att Jenny Von Platen i senaste Antik och Auktion väljer att ta med just den uppgiften. Detta trots att hon själv har en egen butik med modern form och borde känna igen Bambi, en av de mest kända stolarna från norsk design.Mitt favoritexempel är ändå detta; någon välvillig värderare på Bukowskis i Stockholm såg den här fåtöljen och tyckte att det var Spanska stolen av Børge Mogensen. Det var det inte. Det är Bernt PetersenKarin Mobring för IKEA på sjuttiotalet (vilket i och för sig skulle kunna göra att man kan benämna den som "dansk design", som är så populär på Blocket - något som Folk & Form i Stockholm gjorde och dessutom skrev att träslaget var ek (det var det inte, furu är det).Det tog inte ens en dag innan Bukowskis ändrade uppgifterna och auktionen landade på blygsamma 500kr, istället för det tidiga utropspriset på 4000kr.

EDIT: Det var inte Bernt Petersen, det var Karin Mobring! Rätt ska vara rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar